Kastav

Crekvina

...gdje baština postaje dio tebe.

Radno vrijeme:

od 0-24

Adresa:

Crekvina

Broj telefona:

385 (51) / 691-452

Ovaj otvoreni prostor s impozantnim zidinama prvotno je bio predviđen za crkvu svete Marije. Nikad završena, crkva je trebala biti dugačka 50, a visoka i široka po 20 metara i predviđena za čak 4.000 vjernika! Počeli su je graditi isusovci, no nikad nije dovršena jer je isusovački red raspušten.
Njezine zidine čuvaju i legendu o kletvi koju je izrekla udovica koja je, kao i ostali stanovnici, morala po cijele dane nositi kamenje i pijesak za gradnju crkve, izrekavši da zla sreća uzme crkvu – nakon čega se ona prema legendi i urušila.
Danas je Crekvina jedna od najljepših pozornica pod otvorenim nebom koju noću dodiruju zvijezde. Nezaboravno iskustvo donose brojni programi koji se izmjenjuju tijekom ljetnih mjeseci. Iza nje možete zakoračiti u duboku šumu koja uokviruje ovaj prekrasan grad.
Mistično iskustvo neispisane prošlosti nudi doživljaje koje ćemo tek ispisati.

Na trgu Crekvina provedeni su radovi konsolidacije i sanacije zapadnog zida, kako bi se spriječila degradacija i propadanje kulturnog dobra koje je od bitnog značaja za grad. Također je izvršeno popločenje objekta, uređenje i opremanje zapadne sakristije, postavljanje rasvjete i opremanje pozornice kako bi se otvorila mogućnost za suvremenu prezentaciju kulturnog dobra te da bi se njena vrijednost dodatno povećala u smislu proširenja mogućih aktivnosti, čime bi se posljedično novim sadržajem privukao i veći broj posjetitelja.

Nakon provedbe ovog projekta očekuje se značajniji porast broja posjetitelja unutar i izvan turističke sezone zbog boljih infrastrukturnih uvjeta, atraktivne prezentacije, proširenja turističkih proizvoda i značajno veće vidljivosti samog lokaliteta, kao i novih programa u uređenoj infrastrukturi. Novouređena Crekvina s pratećom infrastrukturom, koja će omogućiti produženo vrijeme razgledavanja za posjetitelje te pristupačniju prezentaciju sadržaja kulturne baštine, kroz cijelu godinu će predstavljati mjesto prezentacije kulturne baštine.

Novouređeni lokalitet omogućavat će interpretaciju kulturne baštine in situ – 24 sata dnevno, 365 dana godišnje.

info@kastav.hr
+ 385 (51) / 691-452
+ 385 (51) / 688-201

Galerija

Novosti

Nema novosti.

Skip to content