Baština

PROJEKT

Povežimo
se baštinom

...gdje baština stvara priče.

O PROJEKTU

Projekt „Povežimo se baštinom“ sadrži koordinirane aktivnosti usmjerene prema zajedničkoj viziji razvoja prepoznatljive i jedinstvene kulturne baštine urbanog područja uz poticanje turističkog razvoja temeljenog na načelima održivosti.

Projekt predviđa integriran pristup navedenim lokalitetima, ali i cjelokupnoj baštini Urbane aglomeracije Rijeka kroz njeno mapiranje, izradu narativa, razvoj interpretacijskih planova, zajedničku prezentacijsku infrastrukturu, brand, plan promocije i strateško upravljanje. Stoga, infrastruktura koja će se obnoviti ili izgraditi bit će, prije svega, namijenjena oživljavanju interesa lokalne i šire populacije, uz povećanje atraktivnosti ovih lokacija za turizam naročito osobama zainteresiranim za povijesni i kulturni turizam. Također, projekt ima značajan obrazovni karakter za djecu u osnovnim i srednjim školama s obzirom na školske programe iz povijesti i književnosti.

Provedba projekta rezultirat će stvaranjem novih kulturno-turističkih proizvoda baziranih na fizičkoj infrastrukturi kulturno-povijesne baštine te ostalim sadržajima koji će povezati fizičke sadržaje uspostavljene kroz projekt, ali i druge ostale točke unutar Urbane aglomeracije Rijeka koje se baziraju na kulturnoj baštini. Planirane aktivnosti u projektu s krajnjim ciljem uspostave 13 novih ili poboljšanih fizičkih kulturno-turističkih lokacija na području UA Rijeka obuhvaćaju:

1. Pokretanje kulturno-turističkog posjetiteljskog centra u Rijeci
2. Otvaranje Kuće kostrenskih pomoraca
3. Rekonstrukcija kaštela u Brseču i uređenje rodne kuće književnika Eugena Kumičića
4. Etno selo Trebišće – otvaranje mitsko povijesne staze Trebišća – Perun
5. Revitalizacija kaštela u Mošćenicama – Mošćenice, živi povijesni grad
6. Adaptacija Kuće lovranskega guca
7. Obnova trga Zrinski
8. Konzervacija i opremanje Crekvine u funkciji ljetne pozornice i otvorenog prostora prezentacije i interpretacije baštine in situ
9. Sanacija trga Lokvina
10. Izgradnja i opremanje Kuće halubajskega zvončara
11. Revitalizacija Ville Angioline
12. Revitalizacija kaštela Gradina u Klani
13. Revitalizacija kaštela Grobnik.

U budućnosti se planiraju uključiti i drugi sadržaji kulturno-povijesne baštine budući da je osnovna interpretacijska poruka projekta „Povežimo se baštinom“ prezentacija bogatstva raznolikosti baštine, stilova života i kulturnih identiteta Urbane aglomeracije Rijeka.

 

GLAVNE AKTIVNOSTI

Planirane aktivnosti u projektu s krajnjim ciljem uspostave 13 novih ili poboljšanih fizičkih kulturno-turističkih lokacija na području Urbane aglomeracije Rijeka obuhvaćaju:

Grad Rijeka: Pokretanje kulturno-turističkog posjetiteljskog centra u Rijeci;
U prostoru prizemlja zgrade Filodrammatice otvorit će se jedinstveno mjesto za prezentaciju kulturno-povijesne baštine. Centar će služiti kao mjesto na kojem se može saznati više informacija o kulturnoj baštini svih partnera uključenih u projekt.

Općina Kostrena: Otvaranje Kuće kostrenskih pomoraca;
U Kostreni će se obnoviti zgrada bivše škole Sv. Barbara koja će postati mjesto interpretacije povijesti očuvanja i njegovanja kulturne i tradicijske baštine. Kuća kostrenskih pomoraca će na suvremen način predstaviti život i ulogu pomoraca u društvu. Također će aktualizirati sve teme koje su vezane za pomorstvo.

Općina Mošćenička Draga:

Uređenje rodne kuće književnika Eugena Kumičića;
U sklopu projekta rekonstruirat će se rodna kuća Eugena Kumičića i u njoj će biti postavljena stalna izložba koja će na kroz multimedijalni i interdisciplinarni postav ispričati priču o Kumičiću, Brseču i okolici. Kumičić je glavni fokus interpretacije, a njegova rodna kuća središnje mjesto iz kojega se istražuju grad i okolica te ostale sastavnice ekomuzeja.

Etno selo Trebišće – otvaranje mitsko povijesne staze Trebišća – Perun
Interpretacijski centar nalazit će se u ruralnoj kamenoj kući u Trebišćima. Muzeološki i muzeografski interpretira kao središnju temu staroslavensku mitologiju te kroz njenu optiku predstavlja ostale baštinske vrijednosti ovog područja. Postav je interdisciplinarno razrađen, produkcijski kreativan i inovativan, posebno prilagođen ruralnom kontekstu i ima snažnu europsku dimenziju kroz staroslavensku mitologiju.

Revitalizacija kaštela u Mošćenicama – Mošćenice, živi povijesni grad
Uređeni interpretacijski centar Muzejska zbirka Mošćenice sadržavati će etnografsku zbirku koja obuhvaća istaknutu materijalnu i nematerijalnu baštinu povijesnog grada Mošćenice i njihove okolice, a čime će obogatiti kulturnu i turističku ponudu općine Mošćenička Draga.

Općina Lovran: Adaptacija Kuće lovranskog guca;
Kuća lovranskog guca biti će proširena i povezat će se postojeći izložbeni prostor Lovranskog guca i Gradska kula u cilju stvaranja funkcionalnog i u turističkom smislu atraktivnog prostora.

• Grad Kraljevica: Obnova trga Zrinski;
Projektom su obuhvaćeni rekonstrukcija i opremanje unutarnjeg dvorišta (atrija) dvorca Zrinski u centru Kraljevice s ciljem objedinjavanja turističke ponuda kroz zaštitu i obnovu kulturne baštine te povećanja turističke ponude Kraljevice i Primorsko – goranske županije.

Grad Kastav:

Konzervacija i opremanje Crekvine u funkciji ljetne pozornice i otvorenog prostora prezentacije i interpretacije baštine in situ;
Trg Crekvina bit će uređen te će postati mjestom suvremenog oblika prezentacije.

Sanacija trga Lokvina;
Trg Lokvina će biti obnovljen i predstavljen javnosti kao mjesto prezentacije kulturne baštine.

Općina Viškovo: Izgradnja i opremanje Kuće halubajskega zvončara;
Izgradit će se Kuća halubajskega zvončara koja će imati višestruku namjenu: izložbeni/prezentacijski dio sa stalnim postavom etnografske zbirke zvončara, edukacijske radionice, program zabave i doživljaja, suvenirnicu i degustacijski prostor.

Grad Opatija: Revitalizacija Ville Angioline;
Projekt predviđa sanaciju i rekonstrukciju Ville Angioline u kojoj je smješten Hrvatski muzej turizma kako bi se spriječila degradacija i propadanje zaštićenog kulturnog dobra. Cilj je povratiti prvobitno stanje te opremanjem muzejskog prostora omogućiti suvremeniju prezentaciju hrvatske turističke baštine i podizanje novog muzejskog postava u cilju privlačenja posjetitelja.

Općina Klana: Revitalizacija kaštela Gradina u Klani;
Provedba projekta podrazumijeva revitalizaciju i opremanje arheološkog lokaliteta Gradina neposredno iznad središta naselja Klana, a omogućit će i održavanje kulturnih programa te će služiti i u druge turističke svrhe.

Općina Čavle: Revitalizacija kaštela Grobnik;
U sklopu projekta izradit će se za obnovljeni kaštel multimedijalni vodič koji obuhvaća šetnju kaštelom, prikaz povijesti i zanimljivosti iz života kaštela i njegove bliže okolice. Također, multimedijalni vodič će uključivati i opis osoba i događaja interpretiranih kroz audio teme ilustrirane slikom, video ili prikazom proširene stvarnosti (AR), 3D mapping na zidovima i stropu te će se postaviti interaktivni info kiosk u galeriji.

PARTNERI

Partneri na projektu su gradovi i općine koji čine Urbanu aglomeraciju Rijeka:

GRAD RIJEKA, nositelj projekta

GRAD KASTAV

GRAD KRALJEVICA

GRAD OPATIJA

OPĆINA ČAVLE

OPĆINA KLANA

OPĆINA KOSTRENA

OPĆINA LOVRAN

OPĆINA MOŠĆENIČKA DRAGA

OPĆINA VIŠKOVO

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA RIJEKE

PRORAČUN

Ukupna vrijednost projekta: 76.328.201,95 kuna

Iznos EU sufinanciranja: 36.369.926,74 kuna

PROGRAM IZ KOJEG SE SUFINANCIRA

Strukturni fondovi – Europski fond za regionalni razvoj – Operativni program “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”, putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam)

KONTAKT ZA VIŠE INFORMACIJA O PROJEKTU

Odjel gradske uprave za kulturu
Korzo 16, Rijeka
Telefon: 051 209 555
E-mail: psb@rijeka.hr

Projektna brošura

Skip to content