Mošćenička draga

Etno selo Trebišće

...gdje baština postaje dio tebe.

Radno vrijeme:

-

Broj telefona:

Zaselak Trebišća smjestio se u šumovitoj udolini podno mitskog brda Peruna. Mjesto je to posebne mistične energije gdje su se prije više od tisuću godina naši davni slavenski preci nastanili zajedno sa svojim bogovima. Uz šumne kaskade Potoka sagradili su mlin, koji je vjekovima bio samo srce ovoga mjesta. Žitelji Mošćenica i Brseča sa svojim su magarcima do mlina dolazili strmim Malinskim putem iz Mošćenica i Brseča. Danas većina posjetitelja dolazi u Trebišća mitsko-povijesnom stazom iz Mošćeničke Drage. Prošećite i vi kroz tu mitsku priču te posjetite Kuću stabla svijeta u Trebišćima – simbolični dom velike obitelji staroslavenskih bogova. U njoj ćete saznati kako zamršeni odnosi među drevnim bogovima utječu na mijene godišnjih doba i životne cikluse svih živih bića na Zemlji. Ako želite, možete nastaviti put preko visoravni Petrebišća do samog vrha brda Peruna, ili još malo ostati u šumi i zaigrati se na tematskom igralištu nadahnutom staroslavenskom mitologijom.

Interpretacijski centar nalazit će se u ruralnoj kamenoj kući u Trebišćima. Muzeološki i muzeografski interpretira kao središnju temu staroslavensku mitologiju te kroz njenu optiku predstavlja ostale baštinske vrijednosti ovog područja. Postav je interdisciplinarno razrađen, produkcijski kreativan i inovativan, posebno prilagođen ruralnom kontekstu i ima snažnu europsku dimenziju kroz sveslavensku.

Tematska igrališta na području općine Mošćenička Draga formiraju prostor za igru djece različitih uzrasta te prostor za boravak i druženje svih posjetitelja. Sprave za igru prate baštinsku osnovu svake od lokacija tako tema šumskog igrališta s elementima staroslavenske mitologije, smještenog u zaseoku Trebišća iznad Mošćeničke Draga, osmišljena je da svojim postavom apstraktnih drvenih sprava potiče na adrenalinski doživljaj i kreiranje vlastitih igara.

Galerija

Skip to content