Kraljevica

Trg Zrinski

...gdje baština postaje dio tebe.

Radno vrijeme:

od 0-24

Adresa:

Kraljevica

Broj telefona:

Posjetite Kraljevicu, grad vrsnih brodograditelja i uzbudljivih baštinskih priča. Smještena samo dvadesetak kilometara od Rijeke, na ulazu u Bakarski zaljev, nudi bogatstvo kulturne baštine ali i prirodne ljepote Kvarnera.
Već na samom ulazu dočekat će vas dva dvorca, koja stoljećima bdiju nad Kraljevičanima i njihovim posjetiteljima. Dvorac Stari grad Zrinskih i dvorac Nova Kraljevica većim su dijelom izgrađeni u 17. i 18. stoljeću. Skrivaju nam priče koje su i danas neuhvatljive kao i povijest sama – tračci svjetlosti i tuge čije fragmente slažemo u tapiserije priča.

Tko su bili njihovi vlasnici, tko su bili njihovi graditelji i održavatelji? Čemu su se nadali? Zakoračite li dublje u Stari grad Zrinskih, dočekat će vas stari bunar s inicijalima grofa Petra Zrinskog na bunarskoj kruni: C.P.A.Z.1651. Kroz Donji i Gornji kaštel te crkvu sv. Nikole prošle su mnoge stope: velikaši, vojnici, radnici i mornari, bolesnici, liječnici, učenici… Danas je u njemu smještena uprava Grada i knjižnica.

Ljeti središnje mjesto ovog baroknog dvorca – Trg Zrinskih – postaje pozornica, pretvarajući svoje zidove u živog stvaratelja nove kulture gdje glavnu riječ vode – Kraljevičani sami.

Cilj obnove trga Zrinski je rekonstrukcija i opremanje unutarnjeg dvorišta (atrija) dvorca Zrinski u centru Kraljevice koji originalno datira iz 15. stoljeća, dok je nadogradnja iz 17. stoljeća. Iako je kroz dugo turbulentno povijesno razdoblje dvorac mjenjao vlasnike i namjenu, danas je relativno dobro očuvan. Kroz rekonstrukciju i opremanje povećat će se turistička ponuda Kraljevice i Primorsko – goranske županije. Objedinit će se turistička ponuda kroz zaštitu i obnovu kulturne baštine. Većina aktivnosti na području kulture i turizma će se održavati upravo na ovom mjestu. Svrha je objediniti ponudu, produžiti turističku sezonu, povećati zaposlenost i staviti u funkciju neiskorištenu kulturnu baštinu.

Galerija

Skip to content