Opatija

Villa Angiolina

...gdje baština postaje dio tebe.

Radno vrijeme:

-

Broj telefona:

Gledajući opatijsku rivijeru poznatu po glamuroznim vilama, teško je zamisliti da je prije samo dvije stotine godina gotovo cijeli taj prostor bio obrastao gustom lovorovom šumom. Jedina građevina bila je stara crkva sv. Jakova podignuta u sklopu nekadašnjeg benediktinskog samostana – opatije, po kojoj je cijeli grad dobio ime.

Preobrazbu Opatije u biser hrvatskog turizma pokrenula je upravo – Villa Angiolina. Sagradio ju je kao kuću za odmor 1844. uvaženi trgovac Iginio Scarpa, nazvavši ju po svojoj prerano preminuloj supruzi Angiolini. Građena u stilu jadranskog bidermajera, vila je ubrzo postala središtem društvenog života i sastajalištem uvaženih gostiju iz cijele Monarhije. U njenom očaravajućem perivoju i raskošnim salonima uživala je elita ondašnjeg društva: carica Marija Anna, ban Josip Jelačić, slavni znanstvenici, književnici i umjetnici svoga doba.

Danas Villa Angiolina pruža gostoprimstvo svim svojim posjetiteljima, kao i onima koji samo žele prošetati sjenovitim stazama njezina perivoja.

Na zgrada Vile Angioline u sklopu projekta provest će se značajnija fizička i funkcionalna sanacija i rekonstrukcija kako bi se spriječila degradacija i propadanje zaštićenog kulturnog dobra i povratilo prvobitno stanje te opremanje muzejskog prostora koje bi omogućilo suvremeniju prezentaciju hrvatske turističke baštine i podizanje novog muzejskog postava u cilju privlačenja posjetitelja.

Rad muzeja bi se po provedbi projekta poboljšao zbog boljih infrastrukturnih uvjeta, osvježenog i suvremenog muzejskog postava, bolje vidljivosti samog muzeja i slično.

Galerija

Skip to content