Mošćenička draga

Kaštel Mošćenice

...gdje baština postaje dio tebe.

Radno vrijeme:

-

Broj telefona:

Na zaravni, 170 metara iznad mora, Mošćenice su još od davnina ljudi izabrali kao svoje sigurno utočište. Gradske zidine stoljećima su čuvale svoje stanovnike od opasnosti izvana, a zanimljivu povijest ovog gradića možete pronaći i iščitati na gotovo svakom koraku kroz njegove uske kamene uličice. Svakako posjetite osuvremenjeni postav Muzejske zbirke Mošćenice, gdje ćete se upoznati sa zanimljivim odredbama Mošćeničkog zakona te bogatim etnografskim nasljeđem, tradicijskim životom i kulturom lokalne baštinske zajednice. Sastavni dio etnografskog doživljaja je i stari toš u kojem su se nekada prerađivale masline. U to studeno doba godine, toš je bio okupljalište mještana i samo srce društvenog života Mošćenica. Danas se djeca rado okupljaju i u „malim Mošćenicama“, zanimljivom tematskom igralištu uređenom ispod staroga grada, gdje maštovite sprave za igranje predstavljaju vedre primorske kućice na brdu.

Uređeni interpretacijski centar Muzejska zbirka Mošćenice sadržavati će etnografsku zbirku koja obuhvaća istaknutu materijalnu i nematerijalnu baštinu povijesnog grada Mošćenice i njihove okolice, a čime će obogatiti kulturnu i turističku ponudu općine Mošćenička Draga.

Tematska igrališta na području općine Mošćenička Draga formiraju prostor za igru djece različitih uzrasta te prostor za boravak i druženje svih posjetitelja. Sprave za igru prate baštinsku osnovu svake od lokacija pa će tako drvene sprave u Mošćenicama predstavljati male vedre primorske kućice na brdu –  „male Mošćenice“.

Galerija

Skip to content