Mošćenička draga

Kuća Eugena Kumičića

...gdje baština postaje dio tebe.

Radno vrijeme:

-

Broj telefona:

Književnik i političar Eugen Kumičić jedan je od najslavnijih stanovnika Brseča. Rođen je u kući unutar starih zidina iz koje se pruža veličanstven pogled na beskrajno more i kvarnerske otoke, koji su mu razbuktavali maštu i postavljali pozornicu za njegova buduća književna djela. Tako u mnogim njegovim romanima i pripovijetkama nepogrešivo prepoznajemo njegov rodni kraj, kao i ljude čijim životima upravljaju neukrotivo more i burno 19. stoljeće. U Kući Eugena Kumičića danas je interpretacijski centar s knjižnicom u kojem se možete upoznati sa životom i djelima slavnoga pisca, kao i građanskim životom Brseča u 19. stoljeću. U prizemlju kuće djeluje Galerija Eugen K. u kojoj se postavljaju izložbe umjetničkog karaktera ili one vezane uz povijest i tradicijske teme Brseča i Brseštine.

U sklopu projekta rekonstruirat će se rodna kuća Eugena Kumičića i u njoj će biti postavljena stalna izložba koja će na kroz multimedijalni i interdisciplinarni postav ispričati priču o Kumičiću, Brseču i okolici. Kumičić je glavni fokus interpretacije, a njegova rodna kuća središnje mjesto iz kojega se istražuju grad i okolica te ostale sastavnice ekomuzeja.

Tematska igrališta na području općine Mošćenička Draga formiraju prostor za igru djece različitih uzrasta te prostor za boravak i druženje svih posjetitelja. Sprave za igru prate baštinsku osnovu svake od lokacija pa tako igralište u Brseču svojom tematikom stvara uvjete za zajedničko provođenje vremena u prirodi te bavljenje sportom za korisnike različitog uzrasta i fizičkih mogućnosti.

Skip to content