Čavle

Kaštel Grobnik

...gdje baština postaje dio tebe.

Radno vrijeme:

UTO-PET od 10:30-18:00h
SUB-NED od 10:00-15:00h

Broj telefona:

+385 (99) 527 36 36

Grad Grobnik osvaja zadivljujućim pogledom na planinske vrhunce s jedne, te na plavetno more s druge strane. To je mjesto uronjeno u tišinu, okruženo nebom i zelenim šumama. Mjesto gdje nam stari i kameniti čuvar čitave Grobnišćine, Kaštel Grobnik, priča priče o starim, burnim vremenima i ratobornim osvajačima.
Koju nam legendu govori njegovo ime? Otkrijte znane i neznane junake koje je stvorio život sam, kroz oči nekadašnjih, ali svakodnevnih junaka – starih Grobničana.
Bilo kroz očuvanje izvornog govora – grobničke čakavštine, bilo kroz priče nekadašnjih stanovnika ili šetnice koje nam pričaju priče o srednjovjekovnim zakonima, Zavičajnu zbirku ili Galeriju suvremene umjetnosti – ovdje ćete susresti baštinu koja je još uvijek živa. Osim što oživljavaju nasljeđe svojih predaka, Grobničani stvaraju i novo – kao primjer i inspiraciju svim budućim naraštajima.

Kaštel Grobnik je najzapadniji frankopanski kaštel nekadašnje Vinodolske knežije Grobnik. Obilje zdrave vode Rječine, plodna zapadna zaravan polja, vizualni pregled i jednostavna komunikacija prema unutrašnjosti i obali, neizbježno su rezultirali nastankom i razvojem naselja na Grobniku. Grobnik se nalazi na vojno, gospodarski i prometno najpovoljnijoj točci Vinodola. Grobnički kaštel smješten je na vrhu dominantne uzvisine iznad doline Rječine i zapadnog dijela Grobničkog polja. Najzapadnija je obrambena točka srednjovjekovnog Vinodola. U kaštelu se nalazi Zavičajni muzej Grobnišćine te Galerija suvremene umjetnosti, koja posjeduje fundus slika umjetnika iz Hrvatske i inozemstva, većinom sudionika Međunarodne likovne kolonije, koja se od 1996. godine održava u Kaštelu.

U sklopu projekta izradit će se multimedijalni vodič, koji obuhvaća šetnju cijelim kaštelom, prikaz povijesti i zanimljivosti iz života kaštela i njegove bliže okolice te opis osoba i događaja kroz audio teme ilustrirane slikom, videom ili prikazom proširene stvarnosti (AR), 3D mapping na zidovima i stropu te će se postaviti interaktivni info kiosk u galeriji. Suvremenom interpretacijom ove kulturne baštine privući će se posjetitelji te će grobnički kaštel postati nezaobilazna lokacija posjetitelja ovih područja.

Galerija

Skip to content