Klana

Kaštel Gradina

...gdje baština postaje dio tebe.

Radno vrijeme:

od 0-24

Broj telefona:

+385 (51) 808-205

U zagrljaju šumovitih gora Klana stoljećima odolijeva burnim povijesnim mijenama. Izvori čiste, planinske vode i bogata šuma ovamo su privlačili ljude od davnina. Vječito na razmeđi kultura i vladara, Klana se od pamtivijeka morala štiti od neprijatelja i osvajača. Stražarska kula na brežuljku ponad samog naselja s vremenom je postala utvrda koja se stoljećima, štiteći kraj i mijenjajući vlasti i gospodare, dograđivala i širila. Osobito važnu ulogu imala je u 15. i 16. stoljeću kada su zapadnom dijelu Europe prijetile opasne vojske Osmanskog Carstva. Sigurne zidine kaštela odolijevale su svim napadačima, da bi ih na kraju razorila priroda. Snažni potres 1870. porušio je drevnu utvrdu, čiji su kameni blokovi poslužili obnovi teško oštećene Klane. Od propasti i zaborava kaštel su spasili zaljubljenici u mjesnu baštinu. Posljednjih se godina prostor ponad samog središta Klane ponovno uređuje i obnavlja, no ovaj put ne služi obrani od neprijatelja, već primanju i ugošćavanju dobronamjernih posjetitelja. Zato, posjetite Klanu i poslušajte kako povijest odjekuje šumama…

Arheološki lokalitet Gradina smješten je na vrhu krševite uzvisine neposredno iznad središta naselja Klana. Najviša točka objekta nalazi se na 629 m iznad mora. Vanjski obrisi zidina nepravilnog su oblika, 30 m širine i 75 m dužine. Zahvaljujući dugogodišnjem radu Društva za povjesnicu Klana ostaci kaštela su arheološki istraženi i konzervirani. Kaštel je dobio na važnosti i asfaltiranjem pristupnoga puta 2008. godine čime je omogućen prilaz samoj lokaciji. S uporabom lokacije u turističke svrhe započelo je klanjsko planinarsko društvo Pliš prije petnaestak godina uvrstivši kaštel kao jednu od kontrolnih točaka u svoj Klanjski planinarski put, a Općina Klana od 2017. godine radi na populariziranju i promidžbi mjesta održavanjem kulturnih programa na ostacima kaštela. Elektrifikacija i osvjetljavanje pristupnoga puta i same lokacije nužna je za daljnji planirani razvoj kulturno-društvenog i turističkog života u općini Klana.

Provedba projekta omogućit će održavanje kulturnih programa, a osvijetljeni kaštel poslužit će i u turističke svrhe budući da će kao takav ponad mjesta Klane plijeniti pažnju.

Galerija

Novosti

Nema novosti.

Skip to content