Kostrena

Kuća kostrenskih pomoraca

...gdje baština postaje dio tebe.

Radno vrijeme:

ČET: 10-18 sati
PET: 10-18 sati
SUB: 10-17 sati

Broj telefona:

+385 (51) 209 041

Povijest, sadašnjost i budućnost Kostrene sažeti su i povezani morem. Još od 15. stoljeća kada se ovo malo mjesto smješteno na nevelikom poluotoku između uvale Martinščice i Bakarskog zaljeva spominje po prvi puta, more je oblikovalo kostrenski kraj i njegove ljude. Malo koje mjesto na Jadranu ima toliko riječi, običaja i baštine povezane i prožete morem i pomorstvom. Nakon mnogih stoljeća plovidbe svim svjetskim morima, nakon bezbroj priča ispisanih morskom prašinom i solju, mjesto koje se ponosi svojom pomorskom i kapetanskom tradicijom, dobilo je jedinstveno mjesto za očuvanje svoje baštine – Kuću kostrenskih pomoraca. Smještena je u zgradi stare pučke škole u Svetoj Barbari, a posjetiteljima pruža uvid u bogatu i vrijednu pomorsku povijesnu baštinu. More u Kostreni znači život, te identitet i ljudi i kraja. Želite li istinski upoznati i spoznati bit i dušu Kostrenjana, proniknuti u njihov način života, svakako posjetite Kuću kostrenskih pomoraca.

Projekt „Kuća kostrenskih pomoraca“ kroz interaktivan pristup predstavlja projekt očuvanja i njegovanja kulturne i tradicijske baštine. Kuća kostrenskih pomoraca će na suvremen način predstaviti život i ulogu pomoraca u društvu kroz odgovaranje na pitanja tko je pomorac, kako on živi, koje zvukove čuje, što osjeća i što doživljava, ali i kakav je njegov utjecaj na društvo budući da putujući svijetom donosi utjecaje drugih kultura. Također će aktualizirati sve teme koje su vezane za pomorstvo.

U sklopu projekta provest će se rekonstrukcija zgrade bivše škole Sv. Barbara, a prostor će se opremiti na način da omogući suvremenu, inovativnu i atraktivnu interpretaciju povijesne važnosti pomorstva za stanovnike općine Kostrena i okolice. Prizemlje, kat i potkrovlje bit će preuređeni, a sam koncept uređenja će se temeljiti na usporedbi građevine s onime što pomorac vidi dok plovi.

Galerija

Skip to content