Lovran

Kuća lovranskega guca

...gdje baština postaje dio tebe.

Radno vrijeme:

Ponedjeljak – petak 08:00-16:00,
subota 8:00-13:00,
nedjelja – zatvoreno

Broj telefona:

+385 (51) 291 740

Nekada skriven gustom šumom lovora koja mu je dala ime, Stari grad Lovran, okružen svojim luksuznim hotelima i šarmantnim vilama, jedan je od najsjajnijih dragulja Opatijske rivijere. U uskim uličicama i kućicama zbijenim unutar nekadašnjih gradskih zidina i dalje živi duh srednjovjekovne mediteranske luke i živahnog trgovačkog središta. Lovransko pomorsko srce majušna je gradska lučica, mandrać. Ovdje se, među živopisnim brodicama raznih veličina, vrsta i boja, ističu tradicionalne drvene barke, od kojih je jedna postala simbolom pomorske tradicije ovoga kraja – lovranski guc. Jednostavni drveni brodić nastao je sredinom prošlog stoljeća u radionici nadahnutog kalafata Nina Gasparinica. Malen, lagan, okretan i svestran, guc je ubrzo postao omiljen među domaćim ribarima, a u njemu se rado voze i putnici novog doba – turisti. Tako je maleni guc u kratko vrijeme postao simbolom lokalne pomorske baštine, kojem su ponosni Lovranci sagradili i novi sigurni dom. Posjetite Kuću lovranskega guca i saznajte sve o njegovu nastanku, značaju i spasu od zaborava.

Autohtona barka Lovranski guc ima veliki kulturno-povijesni značaj i predstavlja simbol povezanosti lokalne zajednice s vlastitom prošlosti. Prema povijesnim izvorima, njegov tvorac je samouki brodograditelj Nino Gasparinic koji je na modelu tradicionalne barke korčulanske gajete ugrađivao i razvijao svoje ideje te ih spajao sa željama naručitelja što je rezultiralo izradom Lovranskog guca. Barka je to koja ima dobre maritimne sposobnosti, sigurna je i na valovitom moru te je prvo služila ribarenju, kao i druge tradicijske brodice, a s promjenama u društvu i razvojem turizma počela se upotrebljavati i u slobodno vrijeme. Lovranski guc bio je dio tradicionalnog života Lovrana.

Prepoznajući važnost valorizacije i zaštite Lovranskog guca te njegovog intenzivnijeg predstavljanja javnosti, Lovran uz jednako povijesno važnu staru Gradsku kulu pronalazi kuću za udomljavanje guca i njegovu intenzivniju prezentaciju javnosti. Gradska kula nalazi se na prilazu povijesnoj jezgri grada Lovrana. Ostatak je njegovih srednjovjekovnih bedema  i svjedok bogate prošlosti grada. To je masivna kula, kvadratnog tlocrta, koja je izvorno sačuvana samo do određene visine, a jedan njezin dio dograđen je u 17. stoljeću.

Ovim projektom predviđene su aktivnosti proširenja i povezivanja postojećeg izložbenog prostora Lovranskog guca i Gradske kule.

Galerija

Novosti

Nema novosti.

Skip to content