Viškovo

Kuća halubajskega zvončara

...gdje baština postaje dio tebe.

Radno vrijeme:

-

Broj telefona:

+385 (51) 503-770

Raštrkane po brežuljcima istočne Kastavštine, živopisna mjesta i zaseoke Viškova povezuje mnogo više od vijugavih cestica, staza i puteva. Bogata kulturna baština ovoga kraja već se stoljećima prenosi s generacije na generaciju, čuvajući neopipljivo bogatstvo, duboko ukorijenjeno u ovaj kraj i ove ljude. Čak četiri kulturna dobra UNESCO-ve reprezentativne liste nematerijalne kulturne baštine čovječanstva njeguju se i čuvaju u Viškovu. Najpoznatiji je Godišnji pokladni ophod zvončari s područja Kastavštine, u kojem svake godine tri dana prije Pepelnice Halubajski zvončari bukom i zvonjavom tjeraju zimu i pozdravljaju dolazak proljeća. Prolaze drevnim putevima omeđenim suhozidima, koji se redovito održavaju i popravljaju, čuvajući tako Umijeće suhozidne gradnje, živo i utkano u krajolik Viškova. U to vrijeme možete kušati tradicionalnu pusnu hranu, kao i domaće slastice poput presnaca i fritula koje dostojno predstavljaju Mediteransku prehranu na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelu zaleđa. Sasvim poseban stil tradicijske glazbe koji prati ovdašnje ljude od kolijevke pa do groba na UNESCO-voj je listi upisan kao Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, koje je ovjekovječio i opisao domaći skladatelj Ivan Matetić Ronjgov.

U Kući halubajskega zvončara u svako doba godine možete istražiti bogatu kulturu i običaje Viškova, predstavljene kroz zanimljiv i interaktivan postav. Tko zna, možda ćete susresti i pravoga zvončara, dok se s prijateljima opušta uz žmuj domaćeg vina. Gore, na Halubju, gdje buka tjera zimu…

Kulturna baština je izuzetno vrijedan resurs te lokalna zajednica Viškova osjeća odgovornost da tu baštinu njeguje, čuva i prosljeđuje budućim generacijama. Za Općinu Viškovo od velike je važnosti postojanje i tradicija Halubajskih zvončara.

U okviru projekta predviđena je uspostava Kuće halubajskega zvončara na području Općine Viškovo. Uspostava podrazumijeva izgradnju i opremanje građevine za smještaj postava i uspostavu prostorno-funkcionalnih jedinica Kuće halubajskega zvončara. Lokacija za kuću zvončara nalazi se u obuhvatu sportsko-rekreacijske zone Halubjan u Viškovu.

Kuća halubajskega zvončara imat će višestruku namjenu: izložbeni/prezentacijski dio sa stalnim postavom etnografske zbirke zvončara, prostor za edukacijske radionice i zabave te suvenirnicu i degustacijski prostor. U sklopu objekta Kuće halubajskega zvončara planiran je i ugostiteljski prostor koji će u prvom redu biti lokalnog karaktera, namijenjen lokalnom stanovništvu i stanovništvu regije te će nuditi autohtonu domaću hranu.

Galerija

Skip to content